het doel van jachtopzieners

Het doel van jachtopzieners is het bos mooi houden.

Om het bos mooi te houden moet je soms oude of zieke dieren doodschieten,

Paden mooi maken en bomen kappen.

Hieronder staat een interview met jachtopziener Frederik Bunt

1. is het een beroep waar je veel tijd in steekt?

De tegenwoordige term van jachtopziener is flora/faunabeheerder. Vroeger was het beroep alleen gericht op de jacht en de beesten, maar nu is het een heel breed beroep. Dit houdt in dat mijn taken zijn om de verschillende soorten planten en dieren waar te nemen, inventariseren en te beheren daar waar nodig is. Omdat je in de natuur werkt is het geen 8-17 baan, maar werk je met de seizoenen en het ritme van de zon mee, maar ook 's avonds, 's nachts en in de weekenden wordt er gewerkt. Dus het is een beetje afhankelijk van het jaargetijde of je veel werk te doen hebt. En afhankelijk van wat je aan het doen bent, hoe laat en hoe lang je op pad bent. Het inventariseren van uilen gebeurd ' s avonds en 's nachts in januari bijvoorbeeld. Maar de eitjes tellen van het gentiaanblauwtje (zeldzaam vlindertje) gebeurd overdag rond juli.

2.wat zijn (mooie, bijzondere) dingen die u dagelijks tegen komt in dit beroep?

Wij zijn totaal met 6 faunabeheerders en 3 boswachters. Iedereen heeft een eigen stuk bos toegewezen gekregen, met daarbij een dienstwoning. In de weekenden en tijdens de vakanties kunnen we zo voor elkaar waarnemen, maar bijvoorbeeld in de weekenden en met nachtdiensten gaan we ook gezellig samen op pad. Heel veel dingen zijn mooi en bijzonder om te zien. Als je er maar oog voor hebt dat alles zo bijzonder mooi gemaakt is. De lente vind ik wel er bovenuit steken, na maanden in een schijnbaar dor/ doods/ grauw bos als dat frisse groen te zien verschijnen en al die jonge dieren.

3.is het een belangrijk beroep?

Als faunabeheerder ben ik ook toezichthouder en opsporingsambtenaar. Het houdt in dat ik soort politieman ben, maar dan in het bos.
Ik moet ervoor zorgen dat de mensen de dieren en planten niet beschadigen of andere dingen doen die niet mogen. Soms hebben we motorcrossers in de natuur die overal dwars doorheen crossen. Die proberen we te pakken en te bekeuren.                                                                                                             

4.is het een nodig beroep?

In een klein land als Nederland is het belangrijk om zuinig op de natuur te zijn. Er moet dus iemand zijn die goed op de hoogte is van het wel en wee van de planten en dieren in bos en ze ook als het nodig is beschermd, maar  ook beheerd zodat er een goed evenwicht in de natuur blijft. Dus ja het is nodig.

5.zijn er ook meertjes met water en vissen?

We hebben verschillende mooie watertjes en meertjes waarvan het Uddelermeer het grootste is binnen kroondomein. Daarin zitten verschillende vissoorten, zoals palingen, snoeken, stekelbaarsjes en zelfs de zeldzame beekprik.

6.heeft het een rede dat het bos 'het kroondomein' heet?

Het landgoed dankt zijn naam aan de ontstaansgeschiedenis. De kroondrager van ons land is de eigenaar en rentmeester van dit domein. Vandaar de naam Kroon domein (Het Loo).